Torsten Iversen får Ørstedmedaljen i sølv

Professor Torsten Iversen har modtaget Det Anders Sandøe Ørstedske Prismedalje-Legats medalje i sølv for sin indsats som forfatter af ”Entrepriseretten” og fornyelse af “Obligationsret”.

Det Anders Sandøe Ørstedske Prismedalje-Legats medalje i sølv
Det Anders Sandøe Ørstedske Prismedalje-Legats medalje i sølv Foto: Torsten Iversen

Prisen blev uddelt ved en ceremoni i Højesteret den 12. december 2019.

Prisen blev sidst uddelt i 2016 (til to modtagere). Denne gang var der tre prismodtagere. Ud over Torsten Iversen blev prisen også givet til professor Linda Nielsen og professor emeritus Bo von Eyben, begge fra Københavns Universitet.

Fra Aarhus Universitet har professor Karsten Revsbech og professor Gorm Toftegaard Nielsen tidligere modtaget sølvmedaljen, i henholdsvis 2015 og 2016.

”Det er en stor ære at modtage en medalje, der bærer Ørsteds navn og portræt. Det glæder mig især, at den gives som en påskønnelse af gode lærebøger, der ellers på mange punkter har det svært i dag”, udtaler Torsten Iversen.

Det Anders Sandøe Ørstedske Prismedalje-Legat er et mindelegat for Anders Sandøe Ørsted. Det blev stiftet d. 29. maj 1851 til erindring om 50 års dagen for Ørsteds indtræden i statens tjeneste som assessor i Hof- og Stadsretten.

Helt fra begyndelsen havde legatet to funktioner:

  1. at hædre forfatteren af et betydningsfuldt værk inden for retsvidenskaben og
  2. at uddele en belønning for en besvarelse af en prisopgave.

Der var herfor to forskellige størrelser af guldmedaljer, hvor den største blev kaldt Hædersmedaljen (det var den, Ørsted selv fik) og den mindre blev kaldt Prismedaljen (ændrede senere navn til legatets sølvmedalje). Oprindeligt, såvel som nu, uddeles Hædersmedaljen kun med store mellemrum. Senest blev den tildelt Ole Lando i 2010. 

Den oprindelige prismedalje i guld er kun blevet uddelt 7 gange, senest i 1973. Bestyrelsen valgte i 2010 at ændre prismedaljen til en sølvmedalje, der uddeles med jævne mellemrum. Den tildeles for en almen indsats, men er knyttet til et værk. Det blev besluttet at lade medaljen udføre i sølv og lade den have samme størrelse som Hædersmedaljen.

Legatets bestyrelse består af professor Ditlev Tamm (formand), højesteretsdommer Jens Peter Christensen og landsdommer Gitte Rubæk Pedersen.