Generaladvokat Gerard Hogans besøg på Juridisk Institut

Generaladvokaten ved Den Europæiske Unions Domstol holdt foredrag på Aarhus Universitet om den indirekte virkning af EU-lovgivningen.

Gerard Hogan
Gerard Hogan. Foto: Lars Kruse
Gerard Hogan
Gerard Hogan. Foto: Lars Kruse
Gerard Hogan under forelæsningen
Gerard Hogan under forelæsningen. Foto: Lars Kruse
Gerard Hogan
Gerard Hogan. Foto: Lars Kruse
Graham Butler
Graham Butler. Foto: Lars Kruse

Generaladvokat ved Den Europæiske Unions Domstol, Gerard Hogan, holdt et foredrag på Juridisk Institut på Aarhus Universitet fredag den 1. november 2019 om den indirekte virkning af EU-lovgivningen. Foredraget, havde titlen“Re-thinking Francovich and Marleasing: is there a connection?” [”Nytænkning af Francovich og Marleasing: er der en forbindelse?”], og blev holdt foran et fuldt auditorium af fakultetsmedlemmer, studerende og praktikere.

Gerard Hogan har været generaladvokat ved Den Europæiske Unions Domstol i Luxembourg siden 2018. Tidligere har han været dommer ved the Court of Appeal of Ireland (2014-18) og High Court of Ireland (2010-14). Han har en række akademiske grader fra University College Dublin, University of Pennsylvania, Honorable Society of King's Inns og Trinity College Dublin. Han har skrevet en række større akademiske værker, herunder om forvaltningsret i Irland, politisk vold og loven, den irske forfatnings oprindelse og den afgørende kommentar til Kelly's Constitution.

Som national dommer i en medlemsstat henviste han tidligere en række sager til Domstolen med henblik på en præjudiciel afgørelse, herunder den velkendte Schrems-sag (sag C-362/14), og siden hans udnævnelse som generaladvokat i 2018, har han offentliggjort adskillige udtalelser ved Domstolen, herunder i sag C 363/18, Organization juive européenne, Vignoble Psagot Ltd mod Ministre de l'Économie et des Finances; Sag C-450/17 P, Landeskreditbank Baden-Württemberg - Förderbank mod Den Europæiske Centralbank; og Sag C 274/14, Banco de Santander SA.

Foredraget blev arrangeret og ledet af lektor i jura, Graham Butler, som en del af European Courts in Changing Times-foredragsserien, der indkaldes til på Aarhus Universitet.