news

Opgave om folkeret udløser guldmedaljer

Malene Sillesen Skøtt og Josefine Farver Andersen fra Juridisk Institut har modtaget medaljer i ægte guld for deres opgave om folkeretten i Danmark.

Institutleder Tine Sommer overrakte medaljerne til Malene og Josefine.
Foto: AU Foto
Prisvinderne Malene Sillesen Skøtt og Josefine Farver Andersen sammen med professor Koh.
Foto: Maria Randima, AU Foto
Prisvinderne
Foto: Maria Randima, AU Foto
Prisvinderne
Foto: Maria Randima, AU Foto

Det er ikke hver dag, man som studerende tager hjem fra forelæsning med en guldmedalje i lommen. Ikke desto mindre var det tilfældet for de to jurastuderende Malene Sillesen Skøtt og Josefine Farver Andersen, som i dag i en fyldt Aula på Aarhus Universitet blev hædret for deres opgave om folkeret med titlen: ”Jus cogens i dansk ret”.

Hvert år udskriver Juridisk Institut sammen med Max Sørensens Mindefond prisopgaver i et folkeretligt emne. Besvarelserne bedømmes af universitetet og kan i særlige tilfælde belønnes med enten guldmedalje eller opnå bedømmelsen ”accessit”. Det er altså det, som de to studerende hædres for. Bedømmelsesudvalget var svært begejstret for opgaven:

”Udover at skrive en overordentlig grundig, velargumenteret og velstruktureret opgave stiller de studerende en række relevante kritiske spørgsmål til folkerettens indflydelse på dansk ret, som viser en fremragende forståelse for og viden om emnet. Deres resultater og refleksioner når længere ud end megen eksisterende dansk litteratur om emnet,” sagde institutleder Tine Sommer på vegne af bedømmelsesudvalget.

Fint besøg fra USA
Medaljerne blev uddelt til den traditionsrige Max Sørensen-forelæsning, som i år havde særlig fint besøg af sterlingprofessor Harold Hongju Koh fra Yale Law School. Koh var mellem 2009 og 2013 juridisk rådgiver i Obama-administrationen og har været en stærk drivkraft bag at gøre USA til et foregangsland inden for menneskerettigheder. Det er blandt andet sket ved at forbyde tortur, arbejde for at lukke Guantánamo-fængslet og interagere mere humant med det internationale samfund.

Mange tipper desuden Koh til at få en betydende post i administrationen, hvis Hillary Clinton vinder præsidentvalget i USA.