Birgitte Egelund Olsen udpeget som formand for Forskningsetisk Komité

Professor Birgitte Egelund Olsen fra Juridisk Institut på Aarhus BSS er blevet udpeget som formand for Forskningsetisk Komite for perioden 1. januar 2025 – 31. december 2026.

Foto: AU Foto

Forskningsetisk Komités opgave er at medvirke til, at den forskning, som involverer undersøgelsesdeltagere, gennemføres etisk ansvarligt og forsvarligt.

Baggrunden for komiteen er, at forskere i stigende grad bliver mødt med krav om institutionel godkendelse af projekter, der falder uden for lov om videnskabsetisk behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter og sundhedsdatavidenskabelige forskningsprojekter. Kravet kommer bl.a. fra internationale tidsskrifter og EU's rammeprogrammer for forskning og innovation, hvor EU anbefaler en central, interdisciplinær godkendelseskomité. Komitéen er derfor sammensat af medlemmer fra alle universitetets fakulteter.

Komiteen består af 11 medlemmer, hvoraf den ene er formanden. Dekanerne udpeger hver 2 ordinære medlemmer efter indstilling fra Akademisk Råd, og formanden udpeges af rektor og skal have juridisk baggrund. Komitéens medlemmer udpeges for en periode på 3 år.

Opgaver

  • Komitéen står til rådighed for AU-ansatte forskere, inkl. ph.d.-studerende, som ønsker en etisk godkendelse af de dele af et planlagt empirisk studie, der involverer frivillige undersøgelsesdeltagere. 
  • Komitéen vurderer udelukkende planlagte empiriske undersøgelser eller dele heraf, der ligger uden for det eksisterende sundhedsvidenskabelige komitésystem, og som ledes af forskere med ansættelse på AU.
  • Komitéen vurderer alene planlagte empiriske undersøgelser, der som led i et forskningsprojekt indsamler data fra frivillige undersøgelsesdeltagere, herunder observationsstudier og spørgeskemaundersøgelser, der inddrager data fra personer. Komitéen skelner mellem ’forskningsprojekt’ og ’undersøgelse’. Det er alene empiriske undersøgelser, hvor mennesker og deres omgivelser involveres i undersøgelserne, der gøres til genstand for en etisk vurdering i Komitéen.
  • Komitéen skal på baggrund af ansøgningen vurdere og i givet fald godkende, at sådanne undersøgelser planlægges udført i overensstemmelse med alment anerkendte standarder vedrørende etisk forsvarlig behandling af undersøgelsesdeltagere, herunder institutionelle, nationale og internationale praksisser og standarder for forskningsetik. En godkendelse gives på den betingelse, at den eller de projektansvarlige indestår for, at forskningen vil blive gennemført som beskrevet i ansøgningen.

Birgitte Egelund Olsen er derudover rådgiver for ansvarlig forskningspraksis og forskningsfrihed på Aarhus BSS, og har erfaring med arbejdet i råd og nævn både inden for og uden for universitetet, bl.a. som ad hoc-udpeget formand for Praksisudvalget på Aarhus Universitet og som formand for Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Læs mere om komiteen

Læs mere om Birgitte Egelund Olsen