Max Sørensen-forelæsningen 2024

Jura i international krise – hvad kan vi lære af historien, og hvad er vægten af folkeret i en krisesituation?

Foredraget vil tage udgangspunkt i samarbejdspolitikkens betydning for Højesteret under besættelsen fra 1940 til 1945 herunder forløbet i 1941 med kommunistloven. Foredraget vil også rejse spørgsmålet, hvordan vi ville handle i en tilsvarende situation i dag, hvor vi på papiret har langt mere udbygget folkeretlig og menneskeretlig beskyttelse, foruden en grundlov, som blev revideret i 1953.

Om Ole Spiermann

Ole Spiermann er advokat og formand for Bruun & Hjejles bestyrelse. Han har i de seneste år ført nogle af de største og mest komplekse rets- og voldgiftssager i Danmark.

Foruden sit virke i det praktiske retsliv har Ole Spiermann haft en væsentlig akademisk karriere. Han var professor i folkeret ved Københavns Universitet fra 2005 til 2008. Han modtog Københavns Universitets Guldmedalje i 1994 på en afhandling om studier i suverænitetsbegreber, og han er ph.d. fra University of Cambridge fra 2000 på afhandlingen ”International Legal Argument in the Permanent Court of International Justice” udgivet i 2005.   

Dertil er Ole Spiermann medlem af Advokatrådet og formand for rådets grundrettighedsudvalg. Ole Spiermann har i løbet af sin mangeårige karriere varetaget en række andre danske og internationale hverv, bl.a. var han medlem af Tibetkommissionen, Minkgranskningskommissionen, Justitsministeriets udvalg om inkorporering m.v. inden for menneskeretsområdet samt arbejdsgruppen vedrørende stats- og folkeretlige spørgsmål under Grønlandsk-dansk Selvstyrekommission. Han er medlem af The Executive Council of International Law Association og har været voldgiftsdommer ved OSCE Court of Conciliation and Arbitration. 


Max Sørensen-forelæsningen 2024


Tid og sted
Fredag den 11. oktober
Kl. 12.00-13.30
Aulaen

Reception
Efter forelæsningen er Juridisk Institut vært ved en reception i Vandrehallen. Alle er velkomne.

Yderligere information
Lektor Ole Terkelsen
olet@law.au.dk

 

Max Sørensen og retsvidenskaben

Juridisk Institut afholder hvert år en forelæsning til ære for professor, dr.jur. Max Sørensen (1913-1981), som i perioden fra 1947 til 1972 var professor i retsvidenskab på Aarhus Universitet. Max Sørensens fagområder var statsforfatningsretten, folkeretten og EU-retten.

I løbet af sin ansættelse gjorde Max Sørensen en stor indsats for det juridiske studium og var ydermere en af grundlæggerne bag statskundskab på Aarhus Universitet. Det var et tilbud om at blive den første danske dommer ved EF-domstolen, som i 1972 fik ham til at fratræde sit professorat
på Aarhus Universitet.

Ved siden af sit professorat var Max Sørensen Udenrigsministeriets rådgiver i folkeret og dansk repræsentant i en lang række internationale organisationer, herunder FN og Den Europæiske Menneskerettighedskommission og -domstol. Han tog bl.a. initiativ til formuleringen af grundlovens §20 om suverænitetsoverladelse.

Max Sørensen nød stor respekt og anerkendelse herhjemme og i udlandet for sin store arbejdsomhed, juridiske ekspertise og anerkendte hæderlighed.

Et område, som optog ham stærkt, var at hjælpe studerende, der ønskede et udenlandsk studieophold. Det er derfor helt i hans ånd, at Professor, dr.jur. Max Sørensens Mindefonds midler bl.a. anvendes til dette. Fonden støtter ligeledes folkeretsinteresserede studerende med scholarstipendier – et slags miniforskningsophold på Juridisk Institut for dygtige studerende, som besvarer prisopgaver i et emne inden for Max Sørensens forskningsfelt.

Besvarelserne kan i særlige tilfælde belønnes med enten guldmedalje eller en kontant belønning.