Højesteretsdommer Søren Højgaard Mørup vil drøfte, om domstolene bør tilsidesætte forvaltningsafgørelser, som vurderes at være åbenbart urimelige. Det var Max Sørensen, der tilbage i 1950 argumenterede for åbenbar urimelighed som prøvelsesgrundlag for domstolene. Søren Højgaard Mørup vil komme ind på, at der dengang kunne være et behov for yderligere grænser for og kontrol med forvaltningen, men at vi i dag står et helt andet sted.
Søren Højgaard Mørup er højesteretsdommer.
Tidligere var han professor i forvaltningsret ved Aarhus Universitet. Han er doktor juris (dr.jur.) fra 2005 på afhandlingen ”Berettigede forventninger i forvaltningsretten” og har et omfattende forfatterskab bag sig bl.a. inden for forvaltningsretten.
Søren Højgaard Mørup har i løbet af sin karriere varetaget en række andre hverv, bl.a. har han været medlem af lovforberedende udvalg, Procesbevillingsnævnet og Undersøgelseskommissionen om SKAT og har virket som taksationsformand.
Tid og sted
Tirsdag den 18. februar
Kl. 12.00-13.30
Aulaen
Reception
Efter forelæsningen er Juridisk Institut vært ved en reception i Vandrehallen. Alle er velkomne.
Yderligere information
Lektor Ole Terkelsen
olet@law.au.dk
Juridisk Institut afholder hvert år en forelæsning til ære for professor, dr.jur. Max Sørensen (1913-1981), som i perioden fra 1947 til 1972 var professor i retsvidenskab på Aarhus Universitet. Max Sørensens fagområder var statsforfatningsretten, folkeretten og EU-retten.
I løbet af sin ansættelse gjorde Max Sørensen en stor indsats for det juridiske studium og var ydermere en af grundlæggerne bag statskundskab på Aarhus Universitet. Det var et tilbud om at blive den første danske dommer ved EF-domstolen, som i 1972 fik ham til at fratræde sit professorat
på Aarhus Universitet.
Ved siden af sit professorat var Max Sørensen Udenrigsministeriets rådgiver i folkeret og dansk repræsentant i en lang række internationale organisationer, herunder FN og Den Europæiske Menneskerettighedskommission og -domstol. Han tog bl.a. initiativ til formuleringen af grundlovens §20 om suverænitetsoverladelse.
Max Sørensen nød stor respekt og anerkendelse herhjemme og i udlandet for sin store arbejdsomhed, juridiske ekspertise og anerkendte hæderlighed.
Et område, som optog ham stærkt, var at hjælpe studerende, der ønskede et udenlandsk studieophold. Det er derfor helt i hans ånd, at Professor, dr.jur. Max Sørensens Mindefonds midler bl.a. anvendes til dette. Fonden støtter ligeledes folkeretsinteresserede studerende med scholarstipendier – et slags miniforskningsophold på Juridisk Institut for dygtige studerende, som besvarer prisopgaver i et emne inden for Max Sørensens forskningsfelt.
Besvarelserne kan i særlige tilfælde belønnes med enten guldmedalje eller en kontant belønning.