RSS feedhttps://law.au.dk/aktuelt/nyhederdaFri, 29 Mar 2024 03:14:44 +0100Fri, 29 Mar 2024 03:14:44 +0100TYPO3 EXT:newsnews-14175Tue, 27 Feb 2024 10:30:48 +0100Udpegning som medlem af Udvalget til gennemførsel af analyse af tilbudspligtenhttps://law.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/udpegning-til-udvalget-til-gennemfoersel-af-analuse-af-tilbudspligtenProfessor Hans Henrik Edlund, Juridisk institut, er fra 23. februar 2024 udpeget som medlem af Udvalget til gennemførsel af analyse af tilbudspligten.

Udnævnelsen gælder foreløbig frem til og med 31. december 2024.

Yderligere oplysninger

Professor Hans Henrik Edlund
Juridisk  Institut
Mail: hhe@law.au.dk. 

]]>
Linda Andersen17090262481709026248
news-14166Thu, 22 Feb 2024 12:43:57 +0100Genudpegning til Ligebehandlingsnævnethttps://law.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/genudpegning-til-ligebehandlingsnaevnetProfessor Jens Vedsted-Hansen og lektor Natalie Videbæk Munkholm er blevet genudpeget som medlemmer af Ligebehandlingsnævnet for en 3-årig periode.Udpegningen er foretaget af beskæftigelsesministeren og vækker stor glæde hos de to medlemmer :

“Med min menneskeretlige baggrund er det inspirerende at deltage i Ligebehandlingsnævnets arbejde. Nævnets sager afgøres i vidt omfang ud fra EU-direktiver med relation til beskæftigelse og erhverv, og det er i sig selv lærerigt at få indblik i, hvordan EU-reglerne gennemføres i dansk ret”, siger Jens Vedsted-Hansen og fortsætter:

“Det er også vigtigt og interessant at se, hvordan de specifikke EU-regler spiller sammen med generelle grundrettigheder, ikke mindst de menneskeretlige diskriminationsforbud. Og fælles for Ligebehandlingsnævnets sager er det jo, at de angår meget væsentlige spørgsmål i de enkelte menneskers liv, hvad enten de drejer sig om ansættelsesforhold, forsikringsvilkår eller diskrimination af personer med handicap, etnisk minoritetsbaggrund e.l.”

Ligebehandlingsnævnet består af 3 formænd og 9 udpegede nævnsmedlemmer, der er jurister med særligt kendskab til området.

Nævnet træffer afgørelse i alle typer af sager om forskelsbehandling i forbindelse med job og uddannelse vedrørende køn, kønsidentitet, race, hudfarve, alder, handicap, seksuel orientering, religion eller tro, politisk tilhørsforhold, national, etnisk eller social oprindelse. Nævnet træffer også afgørelse om forskelsbehandling generelt i samfundet på grund af køn, etnicitet, seksuel orientering og handicap.

Natalie Videbæk Munkholm tilføjer, at arbejdet i Ligebehandlingsnævnet er meningsfyldt:

“Nævnet er med til at sikre, at helt grundlæggende rettigheder i vores lovgivning kommer i spil ude i virkeligheden. Klagerne er ofte enkeltpersoner – en ansøger til en stilling, en afskediget medarbejder, en studerende, en elev og helt almindelige borgere, der oplever, at deres rettigheder ikke respekteres. Ligebehandlings- og forskelsbehandlingsområdet kobler tæt til mit fagområde i arbejds- og ansættelsesret og EU-arbejdsret, så det er samtidig meget udbytterigt at møde udfordringerne i praksis.”


Yderligere oplysninger

Professor Jens Vedsted-Hansen
Juridisk Institut
Aarhus BSS, Aarhus Universitet
Mail: jvh@law.au.dk
Tlf.: +4587165741

Lektor Natalie Videbæk Munkholm
Juridisk Institut
Aarhus BSS, Aarhus Universitet
Mail: nvm@law.au.dk
Tlf: +45 30 42 78 42

]]>
NyhederTine Bagger 17086022371708602237
news-13950Thu, 21 Dec 2023 09:17:50 +0100Kim Sommer Jensen udnævnt til medlem af Procesbevillingsnævnethttps://law.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/kim-sommer-jensen-udnaevnt-til-medlem-af-procesbevillingsnaevnetProfessor Kim Sommer Jensen har netop fået bekræftet sin udnævnelse som medlem af Procesbevillingsnævnet af Dronningen. Det betyder, at han de næste to år skal være med til at afgøre, hvem der må appellere retsafgørelser, der ikke umiddelbart kan appelleres efter Retsplejeloven.Procesbevillingsnævnet er et uafhængigt nævn, der hverken er en del af domstolssystemet eller en forvaltningsmyndighed. Efter Retsplejeloven skal nævnet behandle ansøgninger om anden- og tredjeinstansbevillinger, dvs. om tilladelse til at appellere retsafgørelser, der efter Retsplejeloven ikke frit kan appelleres.

Procesbevillingsnævnet består af en højesteretsdommer, en landsdommer, en byretsdommer, en advokat og en jurist, der er universitetsansat eller har særlig videnskabelig uddannelse. Det er sidstnævnte rolle, professor Kim Sommer Jensen skal udfylde fremover. Han har i øvrigt siddet som suppleant i nævnet de sidste to år. Nævnets medlemmer beskikkes for en periode af to år med mulighed for genbeskikkelse en gang.

Yderligere oplysninger
Professor Kim Sommer Jensen
Juridisk Institut
Tlf. 8716 5676
Mobil: 42207378
Mail: ksj@law.au.dk

]]>
Tine Bagger17031466701703146670
news-13901Wed, 29 Nov 2023 10:43:17 +0100Natalie Videbæk Munkholm optaget på opmandslisten for faglige voldgiftsretterhttps://law.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/natalie-videbaek-munkholm-optaget-paa-opmandslisten-for-faglige-voldgiftsretterLektor Natalie Videbæk Munkholm fra Juridisk Institut, Aarhus BSS, er fra 2023 optaget på opmandslisten. De faglige voldgiftsretter er en særlig domstol til afgørelse af uenigheder om fortolkning og forståelse af kollektive overenskomster. De faglige voldgiftsretter er en central del af det fagretlige system i Danmark, som på grund af dens særlige kompetencer, et relativt hurtigt sagsforløb samt tæt involvering af overenskomstparterne selv er med til at understøtte Den Danske Model.

En lang række sager afgøres ved Faglig Voldgift, f.eks. om korrekt aflønning, misbrug af ledelsesretten, arbejdstid og overarbejde, vilkår for udenlandsk arbejdskraft, virksomhedsoverdragelser, og tillidsrepræsentanters vilkår.

Afgørelser offentliggøres på arbejdsrettens hjemmeside.

En faglig voldgiftsret består normalt af fem medlemmer – en opmand, der udpeges af Arbejdsretten formand samt fire andre medlemmer, to udpeget af lønmodtagersiden og to udpeget af arbejdsgiversiden. Opmanden fungerer som rettens formand.

Opmænd kan udpeges fra en nærmere afgrænset liste af dommere. Personer på listen fastlægges af Beskæftigelsesministeriet efter indstilling fra de relevante organisationer og myndigheder og de ordinære dommere i Arbejdsretten i samarbejde med Arbejdsrettens formandskab. I 2022 blev der udpeget opmænd i 149 sager og i 2021 i 188 sager.

Se hele opmandslisten og læs mere om udpegning af opmænd

”Aarhus Universitet har en lang tradition for at gøre sig gældende inden for det kollektivarbejdsretlige fagområde – både med forskning, undervisning og i praksis, og har helt tilbage fra Knud Illums tid været repræsenteret på opmandslisten. Jeg er enormt stolt af, at parterne og arbejdsrettens formandskab har indstillet mig til listen,” fortæller Natalie Videbæk Munkholm.

Yderligere oplysninger hos
Natalie Videbæk Munkholm
Mail: nvm@law.au.dk
Tlf.: 30427842

]]>
Tine Bagger17012509971701250997
news-13460Wed, 05 Jul 2023 13:05:34 +0200Pris til de jurastuderende ved Hugo Sinzheimer Moot https://law.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/pris-til-de-jurastuderende-ved-hugo-sinzheimer-mootDet danske hold jurastuderende fra Aarhus BSS vandt prisen for Best Oral Plea ved den mundtlige finale i Budapest i konkurrence med deltagere fra 12 andre europæiske universiteter.Hugo Moot konkurrencen er et tilbud for jurastuderende ved Aarhus BSS - Aarhus University i samarbejde med Poul Schmith/Kammeradvokaten. De studerende får følgeskab og vejledning af universitetets undervisere og advokaterne Peter Ahlberg og Mathilde Thykjær Poulsen, både under udarbejdelsen af to 50 sider lange processkrifter på engelsk og under forberedelserne til den mundtlige procedure.

I år skulle holdet være klar med overbevisende EU-retlige argumenter i rollen som henholdsvis arbejdsgivers og arbejdstagers advokater i spørgsmål om:

  • Sikring af et tilstrækkeligt sikkert og sundt arbejdsmiljø i kemisk tekstilindustri
  • Ret til information og høring af virksomhedens samarbejdsudvalg
  • Indføring af ny teknologi på arbejdspladsen
  • Samspillet mellem kollektive overenskomster, kontraktret og lovgivning og
  • EU-rettens - eventuelle - krav til sanktionering ved overtrædelse af individers grundrettigheder

De studerende bliver i sagens natur skarpe både til EU-ret, samspillet mellem national ret og EU-ret og til særlige individuelle ansættelsesretlige aspekter af EU-retten.

”Det er en særlig glædelig opgave som underviser, at få lov at følge et hold ambitiøse studerende rigtigt tæt sammen med to engagerede advokater og se de studerende levere varen i allerbedste stil i en international procedurekonkurrence,” udtaler lektor Natalie Videbæk Munkholm fra Juridisk Institut.

]]>
Tine Bagger16885551341688555134
news-13278Wed, 12 Apr 2023 13:19:26 +0200Deltagelse i Vis Moot gav det bedste resultat siden 2015https://law.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/deltagelse-i-vis-moot-gav-det-bedste-resultat-siden-2015Vis Moot er med sine knap 400 deltagende universiteter et af verdens største processpil for jurastuderende. Juridisk Institut på Aarhus BSS har tradition for at deltage. Denne gang gik deltagelsen over al forventning.I den mundtlig konkurrence nåede de studerende til Round of 16, svarende til en delt niende plads ud af de næsten 400 hold fra 89 jurisdiktioner. Det er AU's bedste resultat siden 2015. 

I den skriftlige del af konkurrencen modtog de studerende en 'honourable mention' for bedste svarskrift. Dette indebar, at processkriften var i top 18. 

Foruden de gode resultater i Wien, deltog de i løbet af foråret i en række pre-moots (øveturneringer), hvor det blev til to 1. pladser ved Mannheim Swartling Pre Moot i Stockholm og ved Fordham Univeristy's Pre-Moot i New York, en 2. plads ved Prag Pre-Moot og en 3. plads ved Plesners Pre-Moot i København. 

Vis Moot hold 2022-23:
Ahmad Chanchiri, August Peter Stage Olesen, Marius Sahlholdt Ramsbøl, Simon Nøhr, Maria Færge Pedersen, Marie Bilgrav Mathiasen, Cecilie Hørsted Christoffersen og Sandra Jytte Jeggesen.

Udover de studerende deltog Kasper Steensgaard, Kristian Torp og Simon Terp fra Juridisk Institut. Advokatfirmaet Gorrissen Federspiel har fulgt og vejledt de studerende gennem hele forløbet og deltog også med to coaches ved konkurrencen i Wien, nemlig Bjørn Jurjans Moosgaard og Sofie Emilie Andersen.

Erfaring som ikke fås andre steder
”Det har været en helt fantastisk oplevelse, som har været definerende for min studietid. Deltagelsen i Vis Moot har udviklet mine faglige egenskaber i både tale og skrift som intet andet fag. Derudover har jeg fået nogle menneskelige egenskaber, som jeg ikke troede kunne læres på universitetet. Det har derudover også givet mig et bedre billede af, hvad jeg vil lave i mit fremtidige arbejdsliv”, fortæller August Peter Stage Olesen om sin deltagelse i Vis Moot og fortsætter: 

”Det bedste ved at deltage er helt sikkert at få så tæt et forhold til de andre dygtige og dedikere studerende. Efter så mange intense og hårde timer sammen føles det lidt som om, at man har været i krig sammen. Det hårdeste er selvfølgelig, at man skal smide så mange timer i Vis Moot og bliver nødt til at give afkald på nogle ting, som man også gerne vil.” 

Alligevel giver han uden at tøven Vis Moot sine varmeste anbefalinger. Vis Moot giver mulighed for fordybelse i nogle svære problemstillinger samt et enestående sammenhold med ens holdkammerater.

Konkurrencen Vis Moot: The Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot vedrører international voldgift og international køberet og afvikles både skriftligt og mundtligt. Efter syv måneders løbende arbejde med en fiktiv case, hvor man både skal udarbejde en stævning og svare på en stævning fra et andet hold, kulminerer det hele med den mundtlige fremlæggelse, som denne gang foregik i dagene fra den 1. til den 6. april.

”Vis Moot er en mulighed for at lære jura på en anden måde. Der er tale om et intenst forløb, der kræver en stor indsats. Til gengæld opleves et særligt fællesskab og en helt anden læringsmåde. Holdet vejledes gennem hele forløbet af erfarne vejledere”, fortæller professor Kim Sommer Jensen fra Juridisk Institut.

Der holdes informationsmøde om næste års deltagelse i Vis Moot torsdag den 27. april kl. 14.15 i Jeppe Vontillius auditoriet.

]]>
Tine Bagger16812983661681298366
news-13213Mon, 20 Mar 2023 10:08:08 +0100Dygtige jurastuderende tog 2. pladsen i den Internationale Mediation Tournament i Bologna, Italienhttps://law.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/dygtige-jurastuderende-tog-2-pladsen-i-den-internationale-mediation-tournament-i-bologna-italienJuridisk Institut har stolte traditioner for at vinde konkurrencer og priser i internationale forhandlings- og konfliktløsningskonkurrencer anført af ekstern og adjungeret lektor Mikkel Gudsøe, der siden 2008 har undervist i faget juridisk forhandling og siden også Legal Negotiation.8.-11. marts 2023 deltog fire jurastuderende og Mikkel Gudsøe i INADRs (International Academy of Dispute Resolution) International Mediation Tournament i Bologna, Italien i samarbejde med Bologna Universitet.

Hele 40 hold fra 23 nationer deltog i de 4 intense dage med forhandlinger og mediationer i sager af forskellige juridiske og forretningsmæssige discipliner.

Specielt for denne turnering havde holdet – bestående at Kiera Bayne, Christian Molver og Christian Lauridsen - organiseret sig således, at en af de mere turnerings-erfarne studerende, Julie Overgaard Petersen, havde rollen som coach for holdet og Mikkel Gudsøe fungerede så som supporterende coach. Grundet sygdom undervejs fra en af de studerende i konkurrencen blev Julie Overgaard Petersen dog nødt til ekstraordinært at steppe ind som deltager fra 2. runde og frem.

I de indledende tre runder (preliminary rounds) skulle de studerende i hold af tre studerende varetage rollerne som både klient, advokat og co-mediator.

Semi-finalerne
Holdet strøg igennem de tre indledende runder og kvalificerede sig til semifinalerne, som bestod af hele 16 hold.

Også her måtte dommerne notere sig, at holdet fra Aarhus Universitet havde både de juridiske og forhandlingsmæssige kompetencer helt i top – og holdet gik derfor videre til finalerne.

Finalerne
Finalerne var således organiseret, at de var to finaler, hvori der i hver finale dystede to advokat-klient-teams og to co-mediatorer fra andre hold.

Holdet fra Aarhus Universitet vandt også her deres egen finale.

I den anden finale var Cardozo Law School fra New York vinderne og i den finale havde dommerne i denne finale tildelt Cardozo Law School en smule højere score end dommerne i den simultane finale, hvor Aarhus Universitet vandt.

Således blev det til en yderst fortjent og utrolig flot 2. plads – lige på marginalerne.

”Jeg tager samtlige hatte af for holdet. Jeg kender dem efterhånden rigtig godt, da jeg har haft flere af dem i to konkurrencer før, hvor de har performet på højeste internationale niveau!” siger Mikkel Gudsøe og fortsætter ”Kæmpe cadeu til Julie Overgaard Petersen for både fremragende coach-arbejde og samtidig med helt kort varsel at skulle steppe ind og indtage roller som både klient og advokat, da sygdom ramte holdet. Og til resten af holdet og holdet som helhed må man bare sige – de er ganske enkelt et dreamteam, og hver især har de alle muligheder for en fantastisk karriere foran sig! Aarhus Universitet kan være mere end almindelig stolt!”

En stolt Julie Overgaard Petersen tilføjer:

"Det har været en fornøjelse at arbejde med de andre studerende! Der har været støtte og teamwork hele vejen."

Samme hold stod i november 2022 bag endnu et trofæ til Aarhus Universitet ved Bucerius Law School, Hamburg, Tyskland: https://law.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/der-er-studerende-og-saa-er-der-superstuderende

Og dele af holdet ryddede stort set trofæ-bordet tilbage i september 2022 ved SWPS University, Poznan, Polen: https://law.au.dk/en/current/allnews/news/artikel/jurastuderende-har-efterhaanden-brug-for-et-skab-til-alle-deres-priser

]]>
Tine Bagger16793032881679303288
news-13196Mon, 13 Mar 2023 11:44:57 +0100Professor Tanja Jørgensen medlem af Erhvervsankenævnethttps://law.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/professor-tanja-joergensen-medlem-af-erhvervsankenaevnetProfessor Tanja Jørgensen er blevet beskikket som sagkyndigt medlem af Erhvervsankenævnet. Erhvervsankenævnet er en klageinstans, som behandler klager over administrative afgørelser truffet af bl.a. Erhvervsstyrelsen, Finanstilsynet og Rejsegarantifonden. Formandskabet og nævnets medlemmer beskikkes af Erhvervsministeren for en periode af 4 år.

Tanja Jørgensen ser frem til arbejdet i Erhvervsankenævnet.

Indstillingen sker med henvisning fra Danske Universiteter og beskikkelsen sker i medfør af § 2, stk. 2 i lov om Erhvervsankenævnet og gælder for perioden fra den 10. marts 2023 til den 9. marts
2027.

]]>
Tine Bagger16787042971678704297
news-13176Mon, 06 Mar 2023 10:10:26 +0100Årets Max Sørensen forelæsning markerede 50-året for Danmarks EU-medlemskab https://law.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/aarets-max-soerensen-forelaesning-markerede-50-aaret-for-danmarks-eu-medlemskabDen 23. februar 2023 blev 50 året for Danmarks EU-medlemskab markeret ved den årlige Max Sørensen forelæsning. Professor i EU-ret, Karsten Engsig Sørensen, så tilbage på de første 50 års danske medlemskab af EF/EU gennem nedslag i en række begivenheder, som set med juridiske øjne er nogle af de væsentligste, herunder forventningerne forud for tiltrædelsen i EF/EU, de tilpasninger og knaster, der har været undervejs samt en række spændende principielle sager. Endelig fandt årets prisuddeling sted. Denne gang til stud.jur. Jens Kristian Hvolbøl.Prisuddeling

Traditionen tro blev en studerende hædret ved Max Sørensen forelæsningen. Stud.jur. Jens Kristian Hvolbøl fik overrakt et diplom for sin prisopgave med titlen: ”Investorers Materielle og Processuelle Beskyttelse i den Internationale Investeringsret”, som blev belønnet med ”accessit”.

I prisopgaven belyser Jens Kristian Hvolbøl bl.a. den materielle beskyttelse af investorens rettigheder med fokus på retten til rimelig og retfærdig behandling (FET) samt den processuelle del af investorens beskyttelse ved investeringsvoldgift hos Det Internationale Center for Bilæggelse af Investeringstvister (ICSID).

Hvem var professor dr.jur. Max Sørensen?

Max Sørensen (1913-1981), var i perioden fra 1947 til 1972 professor i retsvidenskab på Aarhus Universitet. Max Sørensens fagområder var statsforfatningsretten, folkeretten og EU-retten. I løbet af sin ansættelse gjorde Max Sørensen en stor indsats for det juridiske studium og var ydermere en af grundlæggerne bag statskundskab på Aarhus Universitet. Det var et tilbud om at blive den første danske dommer ved EF-domstolen, som i 1972 fik ham til at fratræde sit professorat på Aarhus Universitet. Ved siden af sit professorat var Max Sørensen Udenrigsministeriets rådgiver i folkeret og dansk repræsentant i en lang række internationale organisationer, herunder FN og Den Europæiske Menneskerettighedskommission og -domstol. Han tog bl.a. initiativ til formuleringen af grundlovens §20 om suverænitetsoverladelse. Max Sørensen nød stor respekt og anerkendelse herhjemme og i udlandet for sin store arbejdsomhed, juridiske ekspertise og anerkendte hæderlighed.

Et område, som optog ham stærkt, var at hjælpe studerende, der ønskede et udenlandsk studieophold. Det er derfor helt i hans ånd, at Professor, dr.jur. Max Sørensens Mindefonds midler bl.a. anvendes til dette. Fonden støtter ligeledes folkeretsinteresserede studerende med skolarstipendier – et slags miniforskningsophold på Juridisk Institut for dygtige studerende, som besvarer prisopgaver i et emne inden for Max Sørensens forskningsfelt.

]]>
Tine Bagger16780938261678093826
news-13043Mon, 30 Jan 2023 09:21:50 +0100Susanne Karstoft bliver Ridder af Dannebroghttps://law.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/susanne-karstoft-bliver-ridder-af-dannebrogDen 9. januar 2023 var professor Susanne Karstoft fra Juridisk Institut ved Aarhus BSS i audiens hos Hendes Majestæt Dronning Margrethe II for at takke for ordenen som Ridder af Dannebrog.Susanne Karstoft blev tildelt ridderkorset i efteråret og har nu den 9. januar 2023 været i audiens hos H.M. Dronningen.

Som forsker har Susanne Karstoft igennem alle årene forsket i it-retlige emner, herunder it-kontraktsret og indgåelse af aftaler ved hjælp af elektroniske medier, f.eks. på internettet og brug (og misbrug) af elektroniske betalingsmidler, f.eks. betalingskort og netbank.

De seneste år har hendes forskning koncentreret sig om forbrugerretten, både de regler, der gælder i den fysiske verden, og de regler, der gælder i forbindelse med nethandel. I den forbindelse har Susanne Karstoft blandt andet skrevet en række større fagfællebedømte monografier, bl.a. Forbrugeraftaleloven med kommentarer fra 2018 (628 sider), Betalingsloven med kommentarer fra 2020 (1142 sider) og E-handelsloven med kommentarer fra 2021 (239 sider), alle på Jurist- og Økonomforbundets Forlag. Derudover har hun offentliggjort en lang række artikler i fagtidsskrifter, bl.a. om internetauktioner, om abonnementsfælder og om misbrug af NemID.

I perioden fra marts 2020 til juni 2021 har Susanne Karstoft desuden deltaget i et lovforberedende udvalg nedsat af justitsministeren. Udvalget havde som kommissorium at afgive betænkning med henblik på implementering af varedirektivet og direktivet om digitalt indhold samt direktivet New Deal for Consumers. Udvalgets arbejde resulterede i to delbetænkninger (Delbetænkning I om gennemførelse af varedirektivet og direktivet om digitalt indhold Betænkning nr. 1576/2021 og Delbetænkning II om gennemførelse af visse dele af direktivpakken New Deal for Consumers Betænkning nr. 1577/2021), som blev lagt til grund ved vedtagelse af nye regler i købeloven, forbrugeraftaleloven og aftaleloven i sommeren og efteråret 2021. Endelig har Susanne siddet som ekspertmedlem og særligt sagkyndig udpeget af Nationalbanken i forbindelse med revision af betalingstjenestedirektivet.

 

Yderligere oplysninger:

Professor Susanne Karstoft
Juridisk Institut
Aarhus BSS
Mail: sk@law.au.dk
Telefon:87 16 56 53

]]>
Tine Bagger16750669101675066910