Juridisk Institut tilknytter tidligere forbrugerombudsmand

Han har tidligere taget kampen op mod giganter som Google og Apple for at beskytte forbrugerne. Nu er den tidligere forbrugerombudsmand og nuværende generaladvokat ved EU-domstolen, Henrik Øe, udnævnt til adjungeret professor på Juridisk Institut.

Henrik Saugmandsgaard Øe
Henrik Saugmandsgaard Øe er ny adjungeret professor på Juridisk Institut frem til 2021.

Generaladvokat ved EU-domstolen Henrik Saugmandsgaard Øe er af dekan Thomas Pallesen udnævnt til adjungeret professor på Juridisk Institut på Aarhus BSS frem til år 2021.

Selvom han er alumne fra Juridisk Institut (1991) og i mange sammenhænge siden har været censor, underviser og vejleder på instituttet, er det formentlig ikke derfra, at folk har hørt om Henrik Øe. Det er nærmere fra hans tid som forbrugerombudsmand (2006-2015), hvor han med åben pande har taget sager op mod bl.a. Apple og Google, som tog lidt for let på folks personlige data, hvilket f.eks. kunne få børn til at bruge mange penge på spil og apps ved automatisk at gemme forældrenes kreditkortoplysninger.

”Der er masser af udfordringer - og forskningsmuligheder - inden for den digitale verden, hvor beskyttelse af personlige data og privatlivets fred samt overvågning udfordrer den eksisterende jura. Og modsat hvad mange tror, er juraen ikke sort/hvid. Det er en levende disciplin og skal følge med tiden. Særligt i den digitale tidsalder. Sådanne emner ser jeg meget frem til at kunne diskutere med de studerende,” siger Henrik Øe.

En forbrugerjuridisk profil

Henrik Øe bliver på Juridisk Institut en del af forskergruppen i Formueret, og professor Hans Henrik Edlund, som var med til at indstille Henrik Øe, er begejstret for at tilknytte en mand med Henriks meritter:

”Henrik kommer med omfattende praktisk erfaring fra både Danmark og EU, og samtidig en teoretisk indsigt i bl.a. forbrugeret, markedsret og EU-ret. Han vil uden tvivl være et værdifuldt bidrag til instituttets forskning og undervisning, f.eks. som gæsteforelæser i valgfagene Forbrugerret og Markedsret samt i EU-retlige fag,” siger Hans Henrik Edlund.

Henrik Øe er glad for udnævnelsen og ser frem til et tættere samarbejde:

”Jeg er glad og beæret over muligheden for at vende tilbage til det sted, jeg selv studerede, og ser meget frem til en tættere tilknytning og samarbejde med de faste kræfter på instituttet. Jeg håber at kunne give nogle gode indspark til forskning og f.eks. ideer til nye ph.d.-projekter, og naturligvis også til at have gode diskussioner med de studerende. Det er altid forfriskende,” siger han.

Kort om Henrik Saugmandsgaard Øe:

  • Jurist fra Aarhus Universitet i 1991 og Mastergrad (LL.M.) i europæisk ret i 1993 fra Europakollegiet i Brügge
  • Generaladvokat ved EU-domstolen
  • Konstitueret dommer ved Østre Landsret fra januar til oktober 2015
  • Forbrugerombudsmand fra 2006-2015
  • Ansat i Justitsministeriets Lovafdeling fra 1999-2006
  • Medforfatter til bøgerne Forbrugeraftaleloven (2006) og EU-konkurrenceretten (1998) samt en række EU-Karnov-kapitler om konkurrenceret, statsstøtte og forbrugerbeskyttelse.