Nyhedstype

Jura på Aarhus Universitet fylder 75 år

75 år, så længe har jura eksisteret på Aarhus Universitet , og det fejres den 25. november med et stort jubilæumsarrangement.

Det juridiske miljø på Aarhus Universitet fylder 75 år. I den anledning afholder Juridisk Institut jubilæumsarrangement med et tilbageblik såvel som et udsyn i forhold til juraen i samfundet.  Clement Kjærsgaard vil bl.a. være ordstyrer for en paneldiskussion om Juraen og juristernes rolle i samfundet.

? Juridisk Institut har længe haft tradition for en tæt dialog og konkrete samarbejder med det omgivende samfund, herunder advokatfirmaer, virksomheder, offentlige og finansielle institutioner, revisionsfirmaer og retssektoren, siger Institutleder Michael Steinicke, Aarhus Universitet, Business and Social Sciences, og fortsætter:

? Det brede samarbejde giver os en god viden og mulighed for at tilpasse uddannelserne og forskningen til de behov der er i den private sektor, den offentlige sektor samt i retssektoren og på den måde skabe en sammenhæng mellem teori og praksis.

Juridisk institut før og nu
Juridisk Institut leverer forskning og undervisning inden for dansk, europæisk og international ret. Instituttet udbyder en lang række uddannelser, herunder juridisk-økono­miske kombinationsuddannelser og cand.jur.-studiet, der kan føre til opnåelse af advokatbestalling og ansættelse i retssektoren. Instituttet tilbyder desuden elitemoduler for de bedste studerende.

En lang række af landets mest indflydelsesrige jurister gennem tiden er uddannet fra Jura på AU. Gennem tiden har de bestridt erhverv som forbrugerombudsmand og højesteretsdommere og generelt præget den faglige debat i både Danmark og internationalt.

? Jurauddannelsen, som blev grundlagt for 75 år siden, har et særdeles godt image i branchen og er meget kendt for den meget solide bacheloruddannelse, hvilket vi selvfølgelig er meget stolte over, siger institutleder Michael Steinicke, Aarhus Universitet, Business and Social Sciences.

En bred profil
Idag består instituttet af enheder fra såvel  Juridisk Institut som Erhvervsjuridisk Institut og dermed har det en meget bred profil både i relation til uddannelserne og i relation til forskningen. Denne profil giver enestående muligheder for dels at udvikle nye uddannelsestiltag, dels at have en forskning som er bredt forankret og dækker nye vinkler på traditionelle juridiske og samfundsmæssige spørgsmål. Med den nye profil er Juridisk Institut også godt rustet til at tænke juraen ind i sammenhæng med andre fagligheder.

På jubilæumsdagen er der fokus på juraens og  juristernes rolle  i samfundet  på godt og ondt. Med forskellige indlæg kommer der forslag til, hvad jura og jurister egentlig går ud på. Dagen afsluttes med en paneldebat med Clemet Kjærsgaard som ordstyrer.

Program

12.00 - 13.00: Frokost i Vandrehallen, bygning 1410
13.00 - 13.05: Velkomst i Aulaen, bygning 1412 v/ dekan Svend Hylleberg
13.05 - 13.15: Introduktion til dagens program v/ institutleder Michael Steinicke
13.15 - 13.45: Jura på det unge universitet i Aarhus set fra hovedstaden v/ Ditlev Tamm, professor, Det Juridiske Fakultet, KU
13.45 - 14.15: Hvilke kompetencer skal nutidens jurist have? v/Lars Lindencrone Petersen, videnpartner og adjungeret professor, AU
14.15 - 14.30: Pause
14.30 - 15.00: Juristens muligheder v/ Michael Christiansen, formand for bestyrelsen for AU
15.00 - 16.30: Paneldiskussion: Juraens og juristernes rolle i samfundet.
Panel Ordstyrer Clement Kjærsgaard,Journalist Morten Pihl, Jyllands-Posten, Partner Sys Rovsing, Bech-Bruun, Direktør Karen Frøsig, Sydbank, Professor Jørgen Grønnegaard, Institut for Statskundskab, AU, Professor Gorm Toftegaard Nielsen, Juridisk Institut, AU
16.30: Afslutning på arrangementet og reception

Tilmelding til arrangementet skal ske ved e-mail til: Kirsten@jura.au.dk senest den 21. november 2011.

Hent indbydelsen (pdf)


FAKTA
Aarhus Universitet oprettede faget Jura i 1936 med ansættelsen af en professor og en docent til 46 studerende, 42 mænd og fire kvinder. I 1993 blev den juridiske faggruppe omdøbt til Juridisk Institut. Senest er også Erhvervsjuridisk Institut fra det tidligere ASB indgået i instituttet. Faget har i dag over 2.000 studerende, hvoraf kvinder udgør hovedparten. Jura er i dag det institut, som hvert semester modtager flest internationale studerende på udvekslingsophold.

Juridisk Institut har det overordnede ansvar for bachelor- og kandidatuddannelsen i jura (cand.jur.), bachelor- og kandidatuddannelsen i erhvervsjura (HA (jur.) og cand.merc.(jur.)) og kandidatuddannelsen i EU Business and Law. Desuden har instituttet ansvaret for masteruddannelsen i Moms & Afgifter, masteruddannelsen i Miljø- og Energiret og den juridiske masteruddannelse som fleksibelt forløb.

Juridisk Institut forsker i privatret, offentlig ret, internationale retsforhold og ikke-dogmatiske juridiske fagområder. Instituttet har 55-60 videnskabelige medarbejdere og 35-40 ph.d.-studerende.

Kontakt

Michael Steinicke

Michael Steinicke

Institutleder for Juridisk Institut
Business and Social Sciences, Aarhus Universitet

Mail: micst@asb.dk
Direkte telefon: 89488925