Jens Evald udpeget som dommer ved Den internationale sportsdomstol CAS

Fra og med 1. januar 2015 er professor på Aarhus Universitet Jens Evald udpeget som voldgiftsdommer ved Court of Arbitration for Sport, bedre kendt som CAS, i Lausanne.

Jens Evald
Jens Evald

Når der i fremtiden opstår splid og tvister i den internationale sportsverden, vil professor  ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet, Jens Evald, kunne være en af de voldgiftsdommere, som behandler sagen. Han er netop udpeget som voldgiftsdommer ved den uafhængige sportslige voldgiftsret Court of Arbitration for Sport (CAS) med hovedsæde i Lausanne i Schweiz.

CAS behandler sager inden for alle sportsgrene og betegnes som sportens højesteret. Af mere prominente sager har CAS på det seneste været i vælten vedrørende det forbud, som FC Barcelona har fået af FIFA mod at købe nye spillere i hele 2015. En afgørelse som klubben appellerede til CAS, som dog afviste appellen.

Stor opbakning til ansøgningen
Hvert år ansøger et stort et stort antal jurister fra hele verdenen om at blive udpeget som voldgiftsdommer i CAS, men kun få kommer gennem nåleøjet. Jens Evald bliver således den blot tredje danske sportsjurist ved CAS sammen med advokat Lars Halgreen og advokat Lars Hilliger, som begge har bakket Jens Evalds ansøgning op. Hovedpersonen selv glæder sig til at blive en del af CAS:

”Nogle af verdens førende eksperter i sportsret er samlet i CAS, så jeg er selvfølgelig beæret over udpegelsen og glad for den opbakning, jeg har modtaget fra de to danske voldgiftsdommere og formanden for Danmarks Idrætsforbund, Niels Nygaard. Jeg glæder mig til igen at praktisere sportsretten, som jeg længe har forsket og undervist i på Aarhus Universitet. Det er en slags efteruddannelse i luksusklassen,” siger Jens Evald.

Når sportslige tvister kommer for CAS, udpeger hver part i sagen en voldgiftsdommer fra CAS’ liste over voldgiftsdommere. De to udpegede voldgiftsdommere vælger derpå en tredje, som bliver formand i sagen. Det er derfor meget forskelligt, hvor mange sager voldgiftsdommerne behandler i løbet af et år. Der er pt. små 300 voldgiftsdommere fra hele verden tilknyttet CAS, som behandler omkring 200 sager om året.

En af landets førende eksperter i sportsret og doping
Jens Evald er til daglig professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet, hvor han leder forskningsgruppen Sports Law Research Unit, som er den første danske forskningsenhed inden for idrætsjura.

For de mange sportsinteresserede danskere klinger navnet Jens Evald nok mest bekendt i sammenhæng med Anti Doping Danmark, for hvem han var formand i perioden 2006-2012. Han er fortsat i dag en af de mest benyttede eksperter, når det drejer sig om dopingsager og sportsretlige tvister. Og nu er han således også inkluderet som voldgiftsdommer i en af de mest kendte organisationer inden for sportens verden.

Yderligere information

Professor, dr.jur. Jens Evald
Aarhus Universitet, School of Business and Social Sciences
Mobil: 24 40 41 92
Mail: je@jura.au.dk