Navne

Aarhus-professor med i ny Tibet-kommission

Professor i statsforfatningsret, Michael Hansen Jensen, fra Aarhus BSS er med i den blot tre mand store kommission, som skal undersøge, hvad der er op og ned i sagen omkring statsbesøget fra den kinesiske præsident Hu Jintao i 2012, hvor politiet fjernede tibetanske flag og tilbageholdt demonstranter.

Professor Michael Hansen Jensen
Professor Michael Hansen Jensen

Landsdommer Tuk Bagger, advokat Ole Spiermann og professor i Statsforfatningsret, Michael Hansen Jensen fra Aarhus BSS under Aarhus Universitet udgør den såkaldte Tibet-kommission, som justitsminister Søren Pind nu vil nedsætte. Derudover er det ministerens plan at tilføje advokat Jakob Lund Poulsen som kommissionens udspørger.

Kommissionen har fået til opgave at undersøge den operationsbefaling, som politiet handlede efter under den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i Danmark i 2012. Her blev tibetanske flag fjernet fra demonstranter, og flere blev tilbageholdt af politiet mod deres vilje.

”Jeg glæder mig til at komme i gang med arbejdet, og der bliver nok at se til, idet vi efter kommissoriet skal afgive beretning inden for 2 år fra kommissionens nedsættelse,” siger Michael Hansen Jensen.

Blev der givet ulovlige instrukser?

Ifølge Københavns Politi handlede de efter en såkaldt operationsbefaling, hvori det hed, at præsident Hu Jintao ikke måtte tabe ansigt under sit besøg i Danmark. Konkret betød det, at demonstranter med tibetanske flag på den planlagte rute blev fjernet.

Det er imidlertid uvist, hvorfra selve ordren til politiet kom fra. Tibet-kommissionen skal derfor nu se nærmere på sagsforløbet og sammenspillet med Justitsministeriet, Rigspolitiet og Københavns Politi og vurdere, hvor ansvaret ligger.

De tre eksperter får i alt to år til at lave arbejdet. Sideløbende med Tibet-kommissionen er også Den Uafhængige Politiklagemyndighed i færd med en undersøgelse af sagen.

> Læs også: Juraprofessorer: Grundloven er bemærkelsesværdigt velfungerende

Yderligere information

Professor Michael Hansen Jensen
Juridisk Institut
Aarhus BSS – Aarhus Universitet
Tlf.: 8716 5936
Mail: mhj@law.au.dk